M. MAĎARIČ: V projekte obnovy hradov chceme pokračovať

05.07.2012 Bratislava

Bratislava 5. júla (TASR) – Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) chce pokračovať v projekte obnovy hradných ruín aj na ďalší rok. Vie si pritom predstaviť jeho rozšírenie aj na iné objekty, ako sú napríklad chránené historické parky. Uviedol to v rozhovore pre TASR. Projekt naštartoval minulý rok jeho predchodca Daniel Krajcer (SaS) spolu s Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny.

"Na tento rok už bola podpísaná zmluva. Bavil som sa o tom so súčasným ministrom práce Jánom Richterom, odobrili sme to a nenamietali voči jej plneniu. Je to vec, v ktorej si viem predstaviť pokračovanie," priblížil. Do prác sú zapojení nezamestnaní ľudia, takže náklady na ich zamestnávanie sú preplácané z Európskeho sociálneho fondu.

V roku 2012 sa pomocou tohto projektu začalo obnovovať 16 hradov (Blatnica, Košice, Šarišský hrad, Uhrovec, Liptovská Hrádok, Beckov, Divín, Jasenov, Kapušany, Branč, Šebeš, Slanec, Zborov, Brekov, Revište, Vinné), ruiny dvoch kostolov (kláštor Krásny Brod a kostol v Čalomiji), mestské hradby (Sabinov) a jedna archeologická lokalita (Banská Štiavnica – Glanzenberg).

V rámci pilotného projektu to v roku 2011 bol iba Uhrovec a Šarišský hrad. Ministerstvo kultúry v rámci dotačného systému na tento rok pripravilo k tomuto projektu samostatný dotačný program s rozpočtom 621.300 eur. Tieto financie pôjdu hlavne na objekty, o ktorých záchranu sa dlhodobo usilujú rôzne občianske združenia, nadácie, či obec.

Nejde však o jediný zdroj financovania obnovy hradov, na ďalšie pôjdu peniaze z iných podprogramov dotačného systému ministerstva. Celkovo tak bude z prostriedkov ministerstva kultúry podporených viac ako 40 hradov. Ďalšími možnosťami sú Regionálny operačný program, ako aj finančný mechanizmus Európskeho hospodárskeho priestoru. Zo štrukturálnych zdrojov sa napríklad opravujú Budatín, Čachtice, Trenčín a Vígľaš.
 

Vyberte región